Det här med att vara svenskspråkig

Något som man troligen aldrig kommer att förstå sig på till 100% är vårt samhälle och dess unika individer. Vi beter oss på olika sätt bland folk och vi ska alltid handla rätt i alla situationer för att vara en god medborgare. 
Jag studerar och bor största delen av veckan i Vasa. Här ska det vara 50/50 med språkuppdelningen. Alltså ungefär lika mycket svenskspråkiga som finskspråkiga. Dock börjar nästa alla på finska om man vill ha kundbetjäning eller liknande. Hela tiden har jag trott att det är "finnarna" som är lata. Inte ens tanken på något annat har slagit mig förrän idag. Jag har inte tänkt på att de kanske inte ens vill lära sig svenska, med tanke på hur vissa av de svenskspråkiga beter sig. 
 
Ikväll då jag stod i kassakön var det en man framför mig som skulle köpa en lott. En ung flicka stod bakom disken, hon var bara något år äldre en mig. Mannen pratade svenska och vägrade byta språk. De säger ju att vi finlandssvenskar alltid borde hålla (börja på svenska) oss till svenska eftersom språket håller på att försvinna. Vi kan ju hurra över att vi ökar till antal, men hur är det med rättigheterna? Nåväl, flickan försökte prata svenska och förstå vad mannen sa, tyvärr var det för svårt för henne eftersom han pratade någon dialekt. Jag tror personligen hon skulle ha förstått om han hade pratat högsvenska. Hon ropade på en som kunde svenska så han fick den betjäning han ville. Sedan sade han åt henne att hon borde lära sig svenska. Han sa det på ett sådant sätt som fick mig att rysa till. Det lät precis som "du borde inte få jobba här tills du har lärt dig svenska, och helst inte ens då". Hon sa ett vemodigt förlåt och mannen bara fnös och gick därifrån. Aldrig har jag sett någon som varit så otacksam, även om hon försökte sitt bästa. 
 
Kanske finns det de som tycker att mannen hade helt rätt. Men man behöver ju inte vara spydig. Hon hade säkert läst svenska lika många år som jag läst finska, och inte får jag spydiga kommentarer om jag säger något fel åt en finskspråkig människa. Det här är inte den första händelsen jag sett att svenskspråkiga varit spydiga mot någon med annat modersmål som försökt prata svenska. Hur ska de ens vilja lära sig ett annat språk om alla är snobbiga, hur ska de ens våga använda det? Självklart kan man inte dra alla under samma kam men det får en att börja fundera. Är det såhär vårt samhälle är uppbyggt? Hur länge tar det innan de finskspråkiga blir super snobbiga mot oss? Vi finlandssvenskar borde vara stolta över att vårt språk ännu lever, vi pratar fortfarande ett av Finlands nationalspråk (även om vi inte alltid blir behandlad så). Så snälla, var inte spydiga mot andra, vi ska vara glada över att de försöker. Vill de inte så kan de slopa försöken helt. De klarar sig på enbart finska i Finland, men ingen här klarar sig på enbart svenska.  
 
Jag menar inget illa mot någon med det jag skrivit. Blev bara så paff och förvånad över hur människor verkligen vågar bete sig nuförtiden. Var tvungen att skriva av mig lite och är nyfiken på om någon annan sett något liknande. Eller är det bara jag? 
För att avsluta det hela med en vardagligare mening: nu ska jag dippa gurka och morot samt se på CSI-NY!
Allmänt, personligt | | En kommentar |

Att sticka ett par sockor

Jag är inne i en stickbubbla just nu. Igår stickade jag en socka och idag har jag stickat den andra. Egentligen borde jag ta tag i dendär eländiga pippitröjan, men jag orkar inte. Nej nu är det sockor som gäller, kanske jag provar på att virka ett par också, även om virkning inte är min grej. 
(Någon bild får ni se senare, ska fundera på om de blir som julklapp till någon eller om jag ska använda dem själv. Är i stort behov av det och de passar ganska bra på mig...)
 
Medans jag babblar på om ett av mina intressen händer också annat ute i världen. Imorgon ska vi till Lepplax skola (fråga mig inte varför vi ska dit, finns inget bra svar på den frågan) och ha medeltidsdag. Det skulle kunna bli helg efter men nej en och en halv timme i bil tillbaka och två skoldagar till. Börjar tröttna på gymnasiet, vill gå vidare till en annan skola. Till en skola som har någon betydelse, till något som jag kommer att ha nytta av livet ut, något som kommer att sätta spår i mitt kanske framtida yrke. Ett halvt år kvar, men det är ett långt ett innan det är slut. (kommer ju förståss inte ångra att jag gått i gymnasiet sedan)
 
Eftersom det är vilodag från träningen ska jag köra lite magövningar och planka en stund. Sedan ska jag fortsätta att sticka, ringa älskling och sova. Väckning kvart över 5 imorgon. PAIN.
 
Tycker att det är väldigt roligt att kolla igenom gamla bilder, vilket jag även gjort ikväll. Och här kommer några, bara för att jag kan. Och visst kan jag medge det själv. Jag sätter inte lika mycket tid på hår och smink nu. Varför? Jag hinner inte på morgonen eftersom jag vaknar så sent och tror på dethär med skönhetssömn (höhö). Dessutom tränar jag ganska många gånger i veckan och om jag har smink + glasögon blir det jobbigt att sätta i linserna. Varför jag helst inte sätter i linserna från morgonen är för att jag ser mycket sämre med dem och anstränger ögonen mycket mer. 
Vad tycker ni? Har den gamla goda tiden redan varit eller blir jag snyggare med åren?
 
 
 
 
 
Allmänt, vardag | | En kommentar |

Summer, please come back!

Ser på bilder från sommaren och drömmer mig bort...
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | 2 kommentarer |
Upp