Det här med att vara svenskspråkig

Något som man troligen aldrig kommer att förstå sig på till 100% är vårt samhälle och dess unika individer. Vi beter oss på olika sätt bland folk och vi ska alltid handla rätt i alla situationer för att vara en god medborgare. 
Jag studerar och bor största delen av veckan i Vasa. Här ska det vara 50/50 med språkuppdelningen. Alltså ungefär lika mycket svenskspråkiga som finskspråkiga. Dock börjar nästa alla på finska om man vill ha kundbetjäning eller liknande. Hela tiden har jag trott att det är "finnarna" som är lata. Inte ens tanken på något annat har slagit mig förrän idag. Jag har inte tänkt på att de kanske inte ens vill lära sig svenska, med tanke på hur vissa av de svenskspråkiga beter sig. 
 
Ikväll då jag stod i kassakön var det en man framför mig som skulle köpa en lott. En ung flicka stod bakom disken, hon var bara något år äldre en mig. Mannen pratade svenska och vägrade byta språk. De säger ju att vi finlandssvenskar alltid borde hålla (börja på svenska) oss till svenska eftersom språket håller på att försvinna. Vi kan ju hurra över att vi ökar till antal, men hur är det med rättigheterna? Nåväl, flickan försökte prata svenska och förstå vad mannen sa, tyvärr var det för svårt för henne eftersom han pratade någon dialekt. Jag tror personligen hon skulle ha förstått om han hade pratat högsvenska. Hon ropade på en som kunde svenska så han fick den betjäning han ville. Sedan sade han åt henne att hon borde lära sig svenska. Han sa det på ett sådant sätt som fick mig att rysa till. Det lät precis som "du borde inte få jobba här tills du har lärt dig svenska, och helst inte ens då". Hon sa ett vemodigt förlåt och mannen bara fnös och gick därifrån. Aldrig har jag sett någon som varit så otacksam, även om hon försökte sitt bästa. 
 
Kanske finns det de som tycker att mannen hade helt rätt. Men man behöver ju inte vara spydig. Hon hade säkert läst svenska lika många år som jag läst finska, och inte får jag spydiga kommentarer om jag säger något fel åt en finskspråkig människa. Det här är inte den första händelsen jag sett att svenskspråkiga varit spydiga mot någon med annat modersmål som försökt prata svenska. Hur ska de ens vilja lära sig ett annat språk om alla är snobbiga, hur ska de ens våga använda det? Självklart kan man inte dra alla under samma kam men det får en att börja fundera. Är det såhär vårt samhälle är uppbyggt? Hur länge tar det innan de finskspråkiga blir super snobbiga mot oss? Vi finlandssvenskar borde vara stolta över att vårt språk ännu lever, vi pratar fortfarande ett av Finlands nationalspråk (även om vi inte alltid blir behandlad så). Så snälla, var inte spydiga mot andra, vi ska vara glada över att de försöker. Vill de inte så kan de slopa försöken helt. De klarar sig på enbart finska i Finland, men ingen här klarar sig på enbart svenska.  
 
Jag menar inget illa mot någon med det jag skrivit. Blev bara så paff och förvånad över hur människor verkligen vågar bete sig nuförtiden. Var tvungen att skriva av mig lite och är nyfiken på om någon annan sett något liknande. Eller är det bara jag? 
För att avsluta det hela med en vardagligare mening: nu ska jag dippa gurka och morot samt se på CSI-NY!
Allmänt, personligt | |
#1 - - Anonym:

Ja-a du... Behandla andra som du vill bli behandlad själv i samma situation, tycker jag är en bra regel. Hade gubben kunnat finska själv hade han säkert använt finskan då han noterat att hon inte förstod. Troligen skämdes han över sin egen okunskap och lät det gå ut över flickan. Var fanns hans: Förlåt... Synd. För igen en gång fick en finskspråkig sin fördom bekräftad. Men jag hoppas att hon träffade på många, många trevliga svenskspråkiga under resten av arbetsdagen, lite som plåster på såret!

Svar: Jo man hoppas ju att han själv led av stora brister inom det finländska språket, för att tro det bästa om honom!
Paulina Grön

Upp